Založ si blog

Prečo sledujem “alternatívu”

Toto bude krátke:

Kedysi sme počúvali Slobodnú Európu alebo Hlas Ameriky. Podľa našej vtedajšej verchušky to boli štvavé vysielačky a ich cieľom bol rozvrat nášho spoločenského zriadenia. Rádiá chrčali a pískali, rušičky sa ostošesť snažili zabrániť tejto hybridnej hrozbe. Tento terminus technicus sme vtedy nepoznali, ani množstvo tých anglicizmov, za ktorými sa skrývajú metódy ideologickej diverzie. Dnes sa pravdepodobne študenti niektorých študijných odborov bifľujú na skúšku ich definície. Keď si ich tak čítam, vravím si, že nám, aj keď sme sa nič podobné neučili, bolo úplne jasné, že to, čo hlásajú v tom zahraničnom vysielaní, nie je tak úplne pravda, ani tí ich zriadovatelia nie sú vedení ušľachtilými úmyslami a vôbec im nejde o nejakú slobodu a demokraciu akýchsi nepodstatných československých občanov. Bola tam všehochuť: od idealistického romantika Karla Kryla, po slovenských ľudákov, nostalgicky spomínajúcich na nášho prvého prezidenta a jeho režim. Dôvod, prečo sme tie rádiá počúvali bol ten, že tie naše médiá tú pravdu tiež prekrúcali, cenzurovali a potláčali nepohodlné názory, a to často tak primitívne, že to diváka, poslucháča a čitateľa konfrontovaného s každodennou realitou, ktorú zažíval na vlastnej koži, až urážalo. Boli sme otrávení tými povinnými ideovo-politickými školeniami, tými nudnými novinovými článkami, reláciami, z ktorých trčala propaganda ako slama z topánok. Mám dojem, že keby nám s tým boli dali pokoj, netlačili by nám to vrchom – spodkom, možno by bol býval aj ten odpor voči tomu systému – i keď bol len pasívny – menší. Západné štvavé vysielačky boli pre nás vtedy tou alternatívou. Nemôžem hovoriť za všetkých ich poslucháčov, iste boli aj takí, ktorí pravdám v nich hlásaných verili ako Svätému Písmu. Tak ako je to aj teraz s tými, čo sa nechajú hypnotizovať nielen tým tzv. mainstreamom a jeho mienkotvornými postavičkami.

V tých alternatívnych médiách sú samozrejme články, videá, relácie, témy a hostia, čo ma absolútne nezaujímajú, a ak si ich vypočujem, tak len zo zvedavosti, akí všelijakí exoti žijú medzi nami a čo všetko je schopný človek natárať. Ale na druhej strane sa tam vyskytuje dosť takých, ktorých je zaujímavé si vypočuť a ktorí svojimi názormi a úvahami vyvolávajú diskusiu. Tie novodobé súdružky a súdruhovia v tzv. mainstreame vyvolávajú svojimi kecami a obmedzenosťou už len odpor.

A ešte v niečom tú alternatívu bytostne potrebujem. Dáva priestor mnohým múdrym, inteligentným, vzdelaným a rozhľadeným ľuďom, o ktorých by človek predpokladal, že sú ohrozený druh. Lebo v tom mainstreame sú na indexe!

Vymeňte národ!

07.10.2024

Vypočula som si rozhovor na youtubovom kanáli Tomáša Lukavca “Zákony bohatství” s Milanom Markovičom. A pán Markovič tam v jednej chvíli (57:04 – 57:43) položil otázku, čo chcú vlastne tí, ktorí sa nedokážu zmieriť s tým, že ľudia si vo voľbách na Slovensku, nepochybne demokratických, vybrali tak, ako si vybrali. Ako by to chceli zmeniť? Doviezli by sem päť [...]

Kamerové systémy v školách?

07.10.2024

Keď som bola malá, môj otec zástupcoval a učil na jednej strednej škole. Chodievala som tam s ním a spomínam si na tú skvelú atmosféru a na doslova rodinné vzťahy medzi zamestnancami. Viacerí jeho kolegovia pochádzali z východu, vrátane riaditeľa a jeho manželky, ktorí tak ako aj školníčka a hospodárka, veľmi milá pani, bývali v škole. Viacerí vyštudovali rovnakú [...]

Prípad Hellebrandt

05.10.2024

Spomínate si ešte na bývalého poslanca NR SR za PS Hellebrandta? To je ten, čo raz omdlel počas tlačovky a neskôr okolo neho vypukla tá aféra s neohlásením HIV pozitivity pri lekárskom vyšetrení. Dnes som náhodou natrafila na “podcast” (fuj, ako tie slová parazitujúce na našom jazyku neznášam!) Denníka N, kde sa spovedal takej celkom príjemnej blondínke. Nikdy [...]

Geoffrey Hinton John Hopfield

Nobelovu cenu za fyziku získali dvaja vedci za rozvoj AI

08.10.2024 13:54, aktualizované: 14:18

Nobelovu cenu za fyziku získali spoločne John Hopfield z americkej Princetonskej univerzity a Geoffrey Hinton z Torontskej univerzity.

Peter Kotlár

KDH vyzýva Fica na odvolanie Kotlára. Podľa hnutia uráža zdravotníkov a popiera vedu

08.10.2024 13:40, aktualizované: 14:26

Mnohí pacienti mohli ešte žiť, keby pán Kotlár a jemu podobní ľudia neriešili hoaxy, uviedol František Majerský.

fico

Fica opäť rozhnevali médiá, po kritike avizuje zmeny v legislatíve

08.10.2024 13:25

Poukazuje i na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď a uvažuje aj nad úpravou povinností potrebných pre výkon práce novinára.

Diana Šošoacaová

Za proruské postoje dostala od súdu stopku. Europoslankyňa Šošoacaová nemôže kandidovať za prezidentku

08.10.2024 13:25

Niektorí politici hovoria o porušení princípov právneho štátu a vytvorení nebezpečného precedensu do budúcnosti.

naokraj

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 17406x
Priemerná čítanosť článkov: 1243x

Autor blogu

Kategórie